Bel ons

040 - 222 21 12

Het extreem ruime monetaire beleid van centrale banken gedurende de afgelopen jaren deed ons al vermoeden dat het scenario van een negatieve spaarrente niet meer ondenkbaar was. En nu weten we al bijna niet meer beter. Nadat banken ons eerst een tijdje lieten wennen aan het idee, gingen zij het afgelopen jaar beurtelings schoorvoetend over tot het in rekening brengen van een negatieve spaarrente. Zelfs de Volksbank, toch de bank voor ‘de gewone man’, ging in het najaar overstag.

Kapitaalbehoud
Uitgaande van een negatieve rente en rekening houdend met inflatie en belastingheffing is het gewoonweg niet mogelijk een vermogen in stand te houden, laat staan om nog enig rendement te realiseren. Voor hen bij wie kapitaalbehoud voorop staat is een negatieve rente een hard gelag. Het is dan ook niet gek dat spaarders zoeken naar alternatieven om hun kapitaal te beschermen.

Alternatieven
Veel partijen spelen handig in op bovenstaand fenomeen en presenteren talloze zogenaamde alternatieven die uitkomst moeten bieden. Maar in alle eerlijkheid kunnen we niet anders dan constateren dat er eigenlijk geen alternatieven bestaan. Natuurlijk zijn er oplossingen die uitzicht bieden op een ‘hoger’, positief rendement. Maar de term rendement is onlosmakelijk verbonden met een tweede aspect, namelijk risico. Veelal gaat het om beleggingsoplossingen die in meer of mindere mate risico’s behelzen. Maar de meeste spaarders sparen niet zonder reden. Zij willen die risico’s liever niet nemen.

Risico
Maar wat is onder de huidige omstandigheden eigenlijk de definitie van het begrip risico? Als een spaarder als voornaamste doelstelling kapitaalbehoud heeft, dan staat die wens ook nu nog steeds overeind. De huidige rentestand vormt echter een bedreiging voor het behalen van die doelstelling. Het niet realiseren van de doelstelling is nu een risico. Het begrip ‘risico’ krijgt hiermee een andere lading. Het is daarom zinvol dit begrip in een ander perspectief te plaatsen.

Oplossing
Beleggen is dus niet zo zeer een alternatief voor sparen, maar kan wel degelijk onderdeel zijn van de oplossing om een vermogen te beschermen. Het toevoegen van een klein percentage meer ‘risicovolle’ assets (denk aan aandelen, grondstoffen, vastgoed enz.) verkleint het risico op het niet behalen van een vermogensdoelstelling substantieel.

Rentestijging
De recente rentestijgingen veranderen het beeld naar alle waarschijnlijkheid niet. Het zijn vooral de lange rentes die wat zijn opgelopen en niet zozeer de korte rente, die bepalend is voor de spaarrente. Hoe duurzaam is de actuele rentestijging; loopt de rente verder op of blijft het bij een kortstondige oprisping? Op dit moment is er geen aanleiding om te vermoeden dat het einde van de negatieve spaarrentes in zicht is.

Aanpassingsvermogen
Van spaarders wordt dus de nodige flexibiliteit vereist. Kunnen zij zich aanpassen aan de veranderde omstandigheden en een nieuwe kijk ontwikkelen op het begrip risico? Wij realiseren ons dat dit lastig is binnen het complexe speelveld waarin we ons bevinden. Uiteraard bieden wij graag een helpende hand en adviseren wij bij het maken van de juiste keuzes.

Duisenburgh Vermogensregie B.V.
Maart 2021

Lees ook: Binnenkort in het theater: ‘’negatieve spaarrente’’

Disclaimer
De verstrekte informatie mag u nimmer opvatten als een persoonlijk advies. U dient de juistheid en volledigheid van deze informatie altijd te verifiëren en in samenspraak met uw adviseur om uw persoonlijke situatie te bespreken.

Auteur

Christiaan van Elssen